niedziela, 6 grudnia 2015

Kruche ciasto z kiwi



Składniki:
Ciasto:
   0,5 kg mąki,
 1kostka margaryny mlecznej,
 ½ szklanki cukru pudru,
 5 żółtek,
 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 1 łyżka octu
Budyń:
 litr mleka,
 2 budynie śmietankowe,
 2 żółtka,
 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
 3 łyżki cukru
 1/3 kostki masła
Dodatkowo:
 Około 9 dojrzałych owoców kiwi,
 1-2 łyżki kaszy manny do posypanie ciasta kruchego

Sposób przygotowania:
Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę, drugą część schładzamy.
Wyłożone ciasto kruche delikatnie posypujemy kaszą manną (około 1-2 łyżki) Owoce obieramy ze skórki. Obrane przekrawamy wzdłuż na połowę i układamy na wyłożone ciasto kruche.
Na owoce wykładamy ugotowany, letni budyń.
Na budyń ścieramy na tarce schłodzone wcześniej ciasto kruche.
Całość pieczemy w 180ºC przez około 50 min.

BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Druga połowę mieszamy z budyniami, żółtkami i mąką. Gotujemy budyń. Do ciepłego wtłaczamy masło. 


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. mmm aż zgłodniałam *-*
    http://body-hair-life.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takiego ciasta z kiwi, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie się prezentuje! Musze kiedyś przetestować, czy da się to zrobić w wersji bezcukrowo-bezglutenowej ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony po sobie ślad