wtorek, 29 grudnia 2015

Ciasto składanka serowo-jabłkowo-orzechowe

Piekłam to ciasto na święta i bardzo wszystkim smakowało.Jest trochę pracochłonne, ale warto poświęcić czas, aby je zrobić, bo jest pyszne.

ciasto serowo orzechowo jabłkowe

Składniki na ciasto:
4 i 1/2 szkl. mąki
1 i 1/3 szkl. cukru
2 jajka
2 żółtka
350g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kakao Puchatek
Wszystkie składniki oprócz kakao zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie nierówne części 2/3 i 1/3. Większą część zagnieść z kakao, podzielić na pół. Uformować 3 kule, 2 kakaowe i jedną jasną. Schłodzić w lodówce 30min. Każdą kulę rozwałkować i upiec oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180ºC około 13 minut.
Składniki na masę serową:
500g zmielonego białego sera
1 szkl. cukru pudru
1/3 szkl. mleka
1 jajko
1 budyń waniliowy
1 łyżka masła
Ser zmiksować z cukrem pudrem, masłem i jajkiem, zagotować w rondelku. Do gotującej się masy wlać rozrobiony w mleku proszek budyniowy, pogotować ok.5 minut, stale mieszając do zgęstnienia.
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
2 zielone, agrestowe galaretki
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, poddusić z niewielką ilością wody. Wsypać suche galaretki, wymieszać.
Składniki na krem orzechowy:
150g zmielonych orzechów włoskich
1/2 szkl. mleka
200g masła
3 łyżki cukru
Orzechy, cukier i mleko zagotować, ostudzić, połączyć z utartym masłem.

Na kakaowy placek wyłożyć masę serową
Przykryć 2 kakaowym blatem, na to wyłożyć masę jabłkową, przykryć jasnym ciastem, wierzch posmarować masą orzechową.

Włożyć do lodówki, najlepiej na noc, aby wszystko dobrze zastygło.


Smacznego!!!


8 komentarzy:

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony po sobie ślad