środa, 8 kwietnia 2015

Babka cytrynowa

Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszna babkę
którą piekłam na święta.




Składniki:
5 jajek
1 kostka margaryny
2 3/4 szklanki mąki tortowej
1 1/4 szklanki cukru pudru
1 mały proszek do pieczenia
3-4 łyżki soku z cytryny i skórka z niej otarta

Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem, margarynę utrzeć z cukrem i wbijać do niej po 1 jajku oraz dodawać stopniowo mąkę, stale ucierając. Dodać sok i skórkę z cytryny. 
Formę natłuścić, wysypać tarta bułką, włożyć ciasto.Piec do 1 godz.



Idealna do kawki.



Zgłaszam ją na wyzwanie Szuflady:
Wielkanocne Przysmaki

14 komentarzy:

  1. ze wszystkich babek najbardziej lubie wlasnie cytryowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie i co najważniejsze nie wymaga dużo pracy i czasu

    OdpowiedzUsuń
  3. Była u nas taka na święta :))

    OdpowiedzUsuń
  4. dawaj troche tej babki z kawą:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam babki, ale sama jeszcze nie robiłam takiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka cytrynowa to jeden z moich ulubionych wypieków wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam babkę cytrynową! :) skorzystam z przepisu :**
    Cudownie wygląda ;P

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony po sobie ślad