sobota, 7 czerwca 2014

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Korzystając z tego, że mamy sezon na truskawki upiekłam ciasto z tymi pysznymi owocami. Przepis znalazłam tutaj


Składniki:

 2 szklanki mąki pszennej (lub białej orkiszowej)

 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 1 szklanka cukru (można dać trochę mniej)

• 2 łyżki cukru wanilinowego

 25 g roztopionego masła (można dać olej)

 2 duże jaja

 1 szklanka jogurtu greckiego (może być typu "light")

 500 g truskawek

 1 mały kisiel błyskawiczny truskawkowy z kawałkami owoców

 2 - 3 pełne łyżki dżemu truskawkowego (lub zmiksowanych truskawek)


Przygotowanie:
  • Przygotować i odmierzyć wszystkie składniki, jaja i jogurt wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. W drugiej miseczce wymieszać cukier z cukrem wanilinowym, odstawić. Masło roztopić.
  • Przygotować średnią blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę o średnicy około 25 - 26 cm. Wysmarować je miękkim masłem.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałki górna i dolna bez termoobiegu).
  • Truskawki pokroić i podzielić na 2 części. Przygotować kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wymieszać z dżemem truskawkowym i odstawić. Połowę kisielu wymieszać z połową pokrojonych truskawek. Resztę kisielu i resztę truskawek zostawić na koniec po upieczeniu ciasta.
  • Jajka wbić do dużej miski, dodać wymieszany cukier i ubić na puszystą masę (około 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło i przesianą mąkę wraz z proszkiem i delikatnie i krótko wymieszać łyżką do połączenia się składników, starać się jak najmniej zmniejszyć puszystość masy.
  • Masę wyłożyć równomiernie do przygotowanej tortownicy. Truskawki wymieszane z kisielem wyłożyć na powierzchni ciasta zachowując odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 27-30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się lekko zrumieni. Po podanym czasie pieczenia brzegi ciasta powinny odchodzić od tortownicy a wetknięty patyczek nie powinien być obklejony surowym ciastem.
  • W powstałe zagłębienia wlać odłożoną połowę kisielu i posypać drugą połową truskawek. 

Ja piekłam na większej blaszce, więc podwoiłam składniki i zrobiłam więcej kisielu, dlatego na wierzchu nie widać ciasta. Zajadaliśmy się nim dzisiaj. 

Mniam...





Zachęcam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego!




2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony po sobie ślad